Ringworm

Dinsdag 10 maart 2020

Ringworm

Op school zijn meldingen van ringworm binnen gekomen. Let u de komende tijd ook even extra op signalen van ringworm?

Wat is ringworm?

Ringworm is een infectie van de huid. Mensen krijgen ringworm door een schimmel.
Ringworm heet zo omdat de plekjes de vorm van een ring hebben.
Ringworm komt regelmatig voor, vooral bij jonge kinderen. Ook huisdieren kunnen ringworm krijgen.

Wat zijn de klachten bij ringworm?

• Op de huid of op het hoofd komen ronde plekken met schilfers. De ronde plekken zijn ongeveer 1 centimeter groot. Er zit een donkere rand aan de buitenkant van de plek.
  • De plekken worden langzaam twee keer zo groot en jeuken soms.
  • De plekken kunnen dikker worden en er kan vocht uitkomen.
  • Als de schimmel op het hoofd zit, breken de haren af. Daardoor komen er kale plekken. Worden de plekken op het hoofd niet behandeld, dan kunnen ze kaal blijven.

Hoe kunt u ringworm krijgen?

De schimmel zit op de huid, haren en huidschilfers van een mens of een dier met ringworm. Mensen en dieren kunnen elkaar besmetten. Dit kan zolang de schimmelplekken niet behandeld worden.
Ringworm kunt u krijgen door:

• contact met de besmette huid van een mens of dier met ringworm,
  • contact met huidschilfers van een mens of dier met ringworm. De huidschilfers liggen op de grond, op de bekleding van stoelen of in de slaapplaats van dieren,
  • het samen gebruiken van kleren, petten, mutsen en hoofddoeken,
  • het samen gebruiken van kammen, haarborstels, haarspeldjes of tondeuse,
  • het samen gebruiken van knuffels, handdoeken en beddengoed.

De tijd tussen besmet raken en klachten krijgen is 10 dagen tot 3 weken.

Wie kan ringworm krijgen?

Iedereen kan ringworm krijgen, vooral kinderen.
Mensen met minder afweer tegen ziektes kunnen sneller ringworm krijgen. De klachten kunnen dan ook erger zijn.

Wat kunt u doen om ringworm te voorkomen?

Ringworm is moeilijk te voorkomen. Wat moet u doen als iemand ringworm heeft?

• Draag alleen uw eigen kleren, pet, muts of hoofddoek.
  • Gebruik alleen uw eigen kam, borstel, haarspeldjes en andere spullen voor het haar. Leer dit ook aan uw kinderen.
  • Maak kammen, haarborstels en tondeuse na gebruik goed schoon, het liefst met 70% alcohol. Dit kunt u kopen bij de drogist.
  • Neem tafels, stoelleuningen en vloeren af met een natte doek. Maak ze daarna droog.
  • Was verkleedkleren en knuffels op 60 graden.
  • Laat kinderen geen verkleedkleren aandoen totdat bij iedereen de klachten over zijn.
  • Was uw handen regelmatig met water en zeep.

Is ringworm te behandelen?

Ringworm is goed te behandelen met zalf of tabletten. De huisarts schrijft deze voor.

Mag een kind met ringworm naar school?

Krijgt een kind een behandeling met zalf of tabletten via de huisarts? Dan kan het naar school. Ringworm is al besmettelijk voordat iemand klachten krijgt. Thuisblijven helpt niet om te voorkomen dat anderen ziek worden.